Żywiec - A karakteres

2011.06.02. 22:25

De nem úgy mint a kőbányai.

 

 A Żywiec (ejtsd: zsiviec) egy kicsit a miénk is. Na persze csak annyira, mint ahogy egy angol érez mondjuk New York utcái sétálva - "Hehe, used to be ours."

A Krakkótól nem messzi Zywiec településen már több mint 150 éve főzik eme nemes nedüt, hírnevet mégis csak 1913-ban szerzett magának amikor elkezdték terjeszteni az Oszták-Magyar Monarchiában, és azon kívül is.
A lengyel emigránsoknak és a világháborúk során külföldön harcolt lengyel katonáknak is köszönhetően, a sör ismert Franciaországban és Nagy Britanniában is. Lengyelország legnépszerűbb söre. Az imperializmus egyébként ide is betört, a sörfőzde a Heineken csoport tagja.

Jellegzetes, erős íze van. A selymesen lecsordogáló sör simogatja a nyelvet és bizsergeti a fejet egyaránt. Ez tipikusan az a sör ami tudatja velem, hogy mikor nem kéne már többet innom. Ha nem ízlik, egyértelmű a jelzés, hogy most vagy átváltok boroskólára és akkor abból ecsúszik még 1-2 pohár, vagy hagyom az egészet a fenébe és megyek haza lefeküdni. 2 utóíze is van, de azt már elfelejtettem milyen, tekintve, hogy ez az egy üveg is elnyomott, hiába az 5,6 százalék az 5,6 százalék. Veszélyes ital, itatja magát.

 

Íz:        8
Illat:     8
Dizájn:  7
__________

Összesen:
23

A bejegyzés trackback címe:

https://vicinholland.blog.hu/api/trackback/id/tr532952870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása