Harlingen

2007.12.06. 15:12

A december elerte Frizfoldét is, ami kimerul annyiban hogy meg tobbet esik es meg szurkebb az idojaras, viszont meg mindig meleg van, 8-12 fokok korul mozog a homerseklet. Lassacskan lejar az erasmus "kuldetesem" is, 17 nap es otthon vagyok, hatrahagyva eletem legjobb es megismetelhetetlen szemeszteret, sok-sok spanyolt, torokot, bulit es "How are you?" koszoneseket, amire nem lehet normalisan valaszolni.

Mielott azonban vegleg hazamennek latni akartam megegyszer a tengert, ami ketszer is megadatott, egyszer a "Places of Memory" nevu oran, amin utazgatunk a provinciaban (ingyé') es kozben meselnek a tanarok, a masik alkalom pedig a heten volt, haverok kijottek meglatogatni, es elvittem oket Harlingenbe, a legkozelebbi kikotobe.

Harlingen ugyanolyan kis holland varoska mint a kornyek tobbi telepulese, csatornak, bicikliutak, 5-kor zaro boltok apró zegzuga. A kornyekbeliek regen foleg halaszattal es hajoepitessel foglalkoztak es meg most is a tengernek koszonheti a 15000-es lakossag nagyresze a megelheteset. (mint a legtobb ilyen jellegu varos) A friz admiralitas is idekoltozott 1645-ben Dokkum-bol, ennek talan meg mindig erezheto a hatasa.

Tehat latszolag csak egy a sok telepules kozul, am ha tudja az ember, hogy mennyire kozel is van a tenger, mindjart maskepp nez a varosra. Van benne szamomra valami bajlos elooerzet, valami rosszakaro lepel ami behaloz mindent, a morcos eszaki szel, a majdnem kihalt utcak, kis sikatorok, ket haz kozott egy harmadikkent megbujt harmadik, szokatlanul kis ablakokkal, macskakoves jardaval es a varos egyetlen coffe-shopjaval. (ugye milyen kihalt?)

Tapasztaltam mar nem egyszer ezt az erzest, foleg amikor a gat-tovi telepuleseken jartunk. Nehany haz, egy emlekmu a gatszakadasrol (alap), a szokasos holland zold fu, es az elmaradhatatlan szurke idojaras. Széllel, persze. Sokat gondolkodtunk, hogy mit is lehet ilyen kornyeken csinalni. Alkotni, gondolkodni, olvasni es szeretkezni. Es ennyi. A legtobb friz varos ugynevezett terp-okre epult, amik nem masak, mint kis mesterseges dombok. Regen ugyanis, amig nem elveztek a gatak vedelmet, telente a tenger kiontott es akkor csak hajoval lehetett egyik terp-rol a masikra jutni. Aztan megepitettek a gatakat, teruleteket szereztek a tengertol amit rogton el is kezdetek hasznalni, mert nagyon termekeny volt. Igen am, csakhogy ezek az uj foldek tengerszint alatt voltak mar, ezert allandoan szivattyuzni kellett, eleinte szelmalmokkal, ma pedig elektronikus szivattyurendszerekkel oldottak es oldjak ezt meg. Az ironia ebben az, hogy par szaz ev alatt a talaj elveszitette a termekenyseget ezert ma mar csak tehen- es birka legeltetesre hasznaljak, raadasul a terulet a szivattyuzas miatt folyamatosan sullyed ezert meg jobb elszivorendszerek kellenek (talajviz miatt), amik megjobban gyorsitjak a folyamatot. Ez legalabb annyira idiota dolog, mint az hogy a koffe-shoppok elvileg nem vehetnek fuvet, de arulhatjak... Vagy, hogy a hetvegi futsal bajnoksagon csak egyszer nyertunk az ot meccsbol es megis hetedikek lettunk a tizenhatbol, mert ilyen a rendszer. Vagy mert it's more like a cookie... With milk. Vagy hogy a hollandok azt hiszik hogy Spanyolorszagbol jon a Mikulas. A Finnorszagot meg kikacagjak. :D

Tehat ha mar kikotovarosban voltunk, kineztunk a tengerpartra is, de csak a szokasos eszaki szel fogadott, a szokasos baratsagtalan modoraval, es rideg esocseppjeivel. De egy Eszaki-tengernek ilyennek kell lennie, egy ven, megcsomorlott oreg aponak, aki mindenkinek csak oda-oda morog egyet es nem nezi, hogy az illeto messzifoldrol jott e vagy sem, megfurdott-e mar benne-e vagy sem. Az itteni vizek nem ismerik a gorog rokont, aki lagy, emelyito csobogasaval, egkek meleg selymes vizevel andalitja el az arra utazot, edes almokat es antik eleterzest csepegtetve annak szemere. Helyette viszont vadul morajlik, korbacsolja hullamait, kodbe boritja a horizontot, eltakarva ezaltal a szigeteket, es kisertetekke alakitva a partok kornyeki hajokat. Nehezen tur meg barkit is maga mellett, altalaban par perc utan az utazonak elege is lesz belole, es a gatak vedelmebe vonul vissza, ahol hoerzetuk par fokkal magasabb a megszunt szel miatt. Es ha mar ujra kellemesnek talajuk az idojarast (mert a rossz idohoz mar hozzaszoktunk) akkor uljunk be egy etterembe es probaljunk ki 1-2 helyi specialitast. Mindjart az egyik; Nyers hering, zsemleben. Szigoruan hagymaval, maskepp visszaoklendezett heringet tálalunk az asztalra, aminek se az asztal, se a szemelyzet nem fog orulni. Valoszinuleg. "Maybe. Maybe not. Maybe fuck yourself!" 

 

Leeuwarden is diszbe oltozott

    

Szerző: Vic_

3 komment

Címkék: hollandia lájt

A bejegyzés trackback címe:

https://vicinholland.blog.hu/api/trackback/id/tr14254465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andi 2007.12.07. 12:39:47

Vhogy ezek a kepek Gävlere emlekeztetnek meg olykor-olykor Göteborgra... :)

Kacca 2007.12.07. 14:48:11

Hát ezt most nagyon olyan 'búcsúzomHollnadiátólhangulatú' volt!

Vic_ 2007.12.10. 13:53:41

Andi: Valoszinuleg azert, mert a kepeken mindig rossz ido van! :)
Kacca: Hat ja! :)
süti beállítások módosítása