Villanasok

2007.11.06. 13:46

Nagyon regen irtam. Sajnos itt van bal oldalt ez a kis szamlalo, ami mutatja, hogy melyik honapban hany bejegyzesem volt, es hat a szamok onmagukert beszelnenek, ha nem lenne alapos kifogasom a romlo tendencianak. Nem az van, hogy nem szeretek irni csak atrendezodtek a dolgok az eletben. Mig Londonban a blogom volt az egyetlen kapaszkodo a Piece of Cake nyujtotta kulturalis- es nyomassokktol addig itt Hollandiaban most hogy ismet diak vagyok vagy mi, vannak mas lehetosegek is.  Diaksag, hetkoznapok, a nagy titok.

Minden nap kapunk egy kisebb hatbaszurast valakitol, amit a hatasvadaszkent majd be-be dobok.

Szoval kiderult, hogy miert is rohanhattak le a torok az oreg kontinenst a kis oszi szunetben. Olyan pletyka terjeng, hogy vannak torokok olyan iskolabol aminek sajat (na most kapaszkodjatok meg).---hatasszunet--- reptere van. Orulok ha a sulimnak sajat tornaterme van, nemhogy reptere... Elkepzelem a szitut, amikor kesve beesik (vagy berepul) a torok diak es azt mondja hogy "Elnezest tanarur, varatlan legorvenybe keveredtem Ankara felett, az iranyitotornyban meg reszegek voltak a kollegak" Jut eszembe, a holland iskolakban nincsenek ebedlok. Vagy ha vannak is, akkor kulso ceg csinalja, es draga. Mint ahogyan minden kesz kaja is, itt aztan megeri sajat magadra fozni! De hogy semmi konyhakulturajuk nincs a hollandoknak!   (Hungary... Is that in Europe?)

Olvastam valahol, hogy egy atlagos holland haziasszony 44 percet tolt a konyhaban egy nap, mosogatassal, mindennel egyutt. Mas forrasbol viszont azt hallottam, hogy van nekik gasztronomiajuk, de azt megtartjak maguknak, koszonik szepen. Azert sikerult valami holland krokett felet megkosotolni meg az ev elejen. Kepzeljetek el egy teljesen atlagos krokett rudat, forro majkremmel, mondom forro majkremmel megtoltve. Bravo. (Hungarian?! Stoikovic was a great football player of yours')  

Visszakanyarodva viszont az iskolakhoz; A holland iskolarendszer jo. Nem fogom reszletezni, a lenyeg az, hogy barhonnan is indulsz mindig meg van az eselyed, hogy bekerulj a legjobbak koze. Nagy az atjarhatosag, lefele is es felfele is. Ha egy osztaly tul eros, attesznek a gyengebbe, de visszakuzdheted magad. Egy olyan kozepiskolaban voltam hospitalni (igen itt is, hat kellenek azok kreditek) amibol egyenes ut vezet az egyetemre, tehat elvileg a legertelmesebb diakok jarnak oda. Es ezzel az igazgato is tisztaban van, beszelgetesunk soran tobbszor is megemlitette, hogy kozulok kerulhet ki az uj Einstein.

(Osztaly elotti bemutatason: 
- We got a student from Romania,
- Hungary!
- Oh Yes, Hungary and he is... (beszedet folytatva)
- It hurts a lot.  - de ezt mar meg sem hallja, en pedig elkonyvelek meg egyet  
)

Erdekes volt ezt hallani. 6 evfolyamos, ugynevezett Grammar School az intezmeny, a 4. evfolyam 15 evesekbol all. Na marmost amikor en 15 voltam nem ereztem azt, hogy engem ugy kezelnek az iskolaban, mint akibol valamikor valaki lehet . A gyerekek nincsenek lelki terrornak kiteve a barmikor hirtelen felindulasbol elkovetett "Vegyetek elo egy lapot" a diaksag koreben hirhedt modszernek. A terroristakat nem is Kozel-Keleten kene keresni, eleg lenne beterni nehany magyar iskolaba! :) 1 hettel elore be szokas jelenteni a dolgozatokat. Ami a legmegdobbentobb volt nekem, es egyben legbosszantobb is, hogy minden osztalynak van egy naploja (de nem am a mi jellegzetes naplonk!) amiben a tanarok vezetik, hogy melyik napra mennyi hazit adtak az osztalynak, es ha tortenetesem az 5. oraban levo tanar azt latja hogy a kovetkezo orajan levo napra mar egy raklap hazija van az osztalynak, akkor ahhoz igazitja magat. Hat erdekelte (es erdekli) ez a mi tanitoinkat??

(- Which language are you talking in?
 - Hungarian
 - Oh I knew that it was something Bulgarian)

 Vagy ha ugyanebbe a naploban latja, hogy a kovetkezo oraban dogat irnak, hat ahhoz igazitja magat... A tanar a diakhoz! Ahogy ezt tanuljuk a didaktika konyvben es ahogy ezt rogton elfelejtuk kiallvan az osztaly ele. A diakokat bevonjak nagyobb iskolai dontesekbe, amely dontesekben az iskola menedzsmentnek elobb meg kell egyezni egy testulettel, amit 2-3 tanar, 2 diak es 2 szulo alkot. Amikor megkerdeztem egy nemet vendegtanart, hogy vannak e ott ora elott jelentesek (gondoltam maradt valami abbol a porosz mentalitasbol) akkor csak nevetett es azt mondta, hogy ez nem katonasag. Hmm... Masik erdekes pont, hogy a tanarok nagyresze csak reszmunkaidos, csak nehany "teljes" pedagogus van. A fizetes pedig nagyon lenntrol indul, de evenkent novekszik, (torveny) fuggetlenul a tanitas minosegetol. Ezert egyes tanarokbol hiany van, egy 50 eve a palyan levo tanar eleg sok(k)ba kerul. Ilyen peldaul a nemet, latin, gorog tanarok stb. Az iskola itt tenyleg egy kozosseg, a tavozo diakok mindig hathagynak valamit a sulinak, peldaul egy festmenyt, egy szobrot, amiket ok csinaltak, mindezt nem kenyszerbol, hanem szeretetbol. Es mivel az intezmeny 1850 ota fennall... Az igazgato sok mindnekit nevrol ismer...

(Diakok terkep elott:
 -Hey Fiktor!  (mindig F-nek ejtik a V-t)
- Yea?
- Is that your country? 
- No, that's Romania.
- Hmm, that one?
- That's Bulgaria... That one is mine (mutattam Mo.ra)
- Oh I should have known with Austria... (Es tovabb pasztazzak Europa terkepet, Ukrajnat keverve Bulgariaval...) )

 

A hollandok sem hasznalnak zsebkendot (ahogy a torokok sem), inkabb jo erosen, melyen, de ugy igazan gyomorbol felszivjak a cuccot es maris jol vannak. Ez kulonosen furan hatott Ishiratol, aki alapvetoen egy torekeny vekony kis csaj, de egy oroszlan is megrettent volna tole, amikor produkalta azt a bizonyos hangot.... Es amikor focimeccsen elovettem egy pzs-t (de hulyen nez ki ez leirva) a srac nem az orrfujasra asszocialt, hanem az onkielegites jellegzetes mozdulatait mutatta nekem...

De most nezem, hogy csak negativumokat irtam. Hat nehany pozitivum; Nagyon baratsagosak, es egyenesek. Minden egyes prezentacio utan kereken megmondjak, hogy jo volt e vagy sem, munka es baratsag teljesen szetvalasztva. A kritikat jol fogadjak, nem szemelyes serteskent veszik, tanacsokat meghallgatnak, nem kioktataskent elik meg. Szerintem ez nalunk teljesen hianyzik. Mint a kepesseg is hogy ertekeljuk a baratunkat munkaja alapjan.

A spanyolokban pedig tovabbra se bizzatok, kesnek allandoan, es dallamosan beszelnek. Ami jo. Magamnak pedig bebizonyitottam hogy van magyar-spanyol rokonsag...  ;)  

Nehany kep meg a vegere...

Itt van az osz itt van ujra...

Az elmaradhatatlan naplemente, ezuttal egy kis koddel

 

Kesobb...

A bejegyzés trackback címe:

https://vicinholland.blog.hu/api/trackback/id/tr1220228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

andi 2007.11.07. 17:16:00

a kulföldiek ugyanolyanok. mindenhol. en is irok akkor nehany aranyosat: -Where are you from? -Hungary -What language do you sepak there,German? -no,Hungarian. -Really?Didnt know you had your own language! -... -Hol van Magyaro.(ezt arab es afrikai csoptarsaimra vonatkoztatva irom,es nem svedul mert ugyse ertened:D )? -Tudod hol van Nemetorszag?(gondolva arra talan Cseho. es Szlovakia tul nehez lenne) Na,amellett van delebbre Ausztria es amellett Magyaro. -Aha.... (ekkor megmutatom a terkepen) -Ja,hat Romania mellett!!!! -... (Van akinek el se kell mondani mar mondja hogy persze,Romania mellett van...mi a tökömet tettek ezek a romanok hogy ennyire jol ismerik öket minket meg nem???) (en)-...Hungary was much bigger once... -Yes,yes I know!When you had Austria/When you were together with Austria/When you were in the Habsburg empire -....eeeeeer not really,cos they occupied us,we didnt have what they had and we were kind of....suppressed? -Yes but you were big then still.. (itt fel szoktam adni manapsag) Es a jo öreg (en)- I am hungry -Of course!!Cos yo uare from Hungary!!! ezt mar annyira megszoktam hogy mar fel sem veszem...

Andi 2007.11.07. 17:20:37

mikor legutobb votlam otthon olyan jo erzes volt elövenni az utcan a zsebkendöt es senki nem bamult ram mintha a marsrol jöttem volna...bar ma rotthon is belemrögzult a szegyenerzet sajna,szal fura... holland-sved=detto

Redmaster · http://redmatyi.blog.hu 2007.11.08. 15:30:55

he én helyedbe akik ilyet mondana az én szeretett hazámról amögé szépen csöndben odamennék és egy hatalmas szívlapáttal ütném agyon (azabaj)
süti beállítások módosítása