Leeuwarden

2007.09.13. 13:44

Ahogy igertem, varosbatekintgetes, virtualis utazas kovetkezik, a rejtelyes Frizfoldre, Hollandia egyik eszak-nyugati tartomanyanak szekhelyere, Leeuwardenbe.

Tartomanyok? Igen ez a kis orszag tartomanyokbol all, megpedig 12-obol. Ennek megvannak a tortenelmi okai, ebbe most nem akarok beleszaladni, nagyvonalakban annyi, hogy Frizfold, avagy Friesland, kicsit mindig is kulonb volt az orszag tobbi reszetol. Peldaul idaig mar a romaiak sem toltak ki hataraikat, valoszinuleg halara untak magukat a taj egyhangusagatol. Mar akinek egyhangu, en alfoldi gyerek vagyok, nekem nagyon is tetszik ez a sik taj, a tavolban fel-fel bukkano tornyok, szeleromuvek. (ezt valoszinuleg Cezar katonai meg nem lathattak). A frizek Skandinaviabol erkeztek es telepedtek meg az eszaki reszeken, de csak azert hogy egy tengerszint emelkedes eluzze oket, hogy aztan nehany szaz evvel kesobb megint visszajohessenek immar german torzsekkel egyutt. Csak ugy mint a tobbi mas nepnek, a frizeknek is veres tortenelmuk van, harcoltak a romaiakkal, mas german eredetu torzsekkel, (pl a holland nevuvel, akik delen talaltak maguknak otthont) es ha eppen nem volt mit tenni, hat harcoltak sajat maguk ellen. Csak eppen ket nagy birodalom koze ekelodtek, ezert az 1400-as evek masodik feletol kezdodoen nincs onallo Frizfold, hol egyik, hol masik kiralysag ala tartozik.  A tortenelem ugy alakult hogy mig a deli resz katolikus lett, addig az eszakiak a protestans utat valasztottak, igy ellentmondas mindig is volt a ket resz kozott, de nem akkora, hogy 1568ban ne kozosen robbantsak ki a 80 evig tarto fuggetlensegi haborut a Spanyolok ellen. (igen spanyolok, tudjatok kiralyok, meg hazassagok reven eleg nagy teruletet birtokoltak a spanyolok es Habsburgok is... Fakin'kozepkor...) A haborut megnyertek, nem ugy mint ahogy mi szoktuk, es lenyegeben letrejott a Holland koztarsasag, amibol kesobb kivalt Belgium, a koztarsasag pedig tortenelmi okok miatt kiralysag lett. Jol ment a soruk, Hollandiat tekintik az elso kapitalista orszagnak, meg dejofejnek. Nnna, tortenelem lezarva.   

Ha azt mondom Hollandia mi jut eszedbe? Ratokhagyom, itt eszakon kicsit mas vilag van. Leeuwarden dominalja a provinciat. Es nem csak gazdasagilag es tarsadalmilag, de vizualisan is, magas tornyat, az Achmea tornyot Tzummarumbol is latni (20 km-re, ahol lakunk eppen.. de meddig?). Ez pedig nagy szo. Tzummarum lett Putnok megfeleloje a szotaramban, de ne kanyarodjunk el nagyon a tematol. A 116 meter magas, 2001-ben epult toronyhaz estere sem hagyja magat az ejszaka sotetjebe burkolni, tetejen piros vagy zold feny fut vegig, ez valtozo, modern eleterzest kivaltva az arra jarobol. Pedig a varos tobbi resze megkapoan kozepkori. (Vagyis szamomra az, aztan dontse el ki maga, de minthogy egy ideig senki sem fog idejonni olvasoim kozul, kenytelenek vagytok elhinni hogy igenis kozepkori!) Elsore kusza utcak rengetege, csatornak dzsungele, macskakovel, es keskeny sikatorokban megbuvo, apro boltokkal. A bicikli hozzatartozik a varoskephez. A kozuti forgalom is elsosorban a bicikliseknek van alarendelve, a varos szinte nekik epult. Autoval eljutni A-bol B pontba egy igazi kaland, az egyiranyu utcak, illetve behajtani tilos tablak miatt. Am ketkereken meg csak kaland! Konnyen elvesztheted a tajekozodasi erzekedet a latszolag ugyanolyan utcakon, ekkor johet a terkep es kerdezoskodes. Utobbit nem ajanlom senkinek, az itteniek semmit nem tudnak mi hol van, de azert rendkivul segitokeszek. Egy haverom peldaul megkert egy holland (vagy friz??) diakot, segitsen mar neki nyomtatni, erre a csaj valosagos idegenvezetove valt, telefonalt, beszelt, intezett. Am ha mar egy kicsit megismerted a varost es eppen magabiztossa valnal az iranyt tekinteteben, akkor szamolj azzal, hogy a hidak derekba-torhetik eledezo belso helymeghatarozo osztonodet. Igen, arra van kozelebb legvonalban, viszont nincs ott hid, igy jartal.

 

 A csatornak behalozzak a varost. Evszazadokkal ezelott Leeuwarden fontos kikotovaros volt a tengerrel osszekottetesben levo tavaknak koszonhetoen, de allovizek idokozben eltuntek a varos lakosainak banatara, igy a telepules jelentosege csokkent. Nem estek ketsegbe, nagyon kreativan hasznaljak a megmaradtakat, igy biztos lehetsz benne, hogy 5 perc gyaloglas utan egy hajot fogsz latni. Na most a hajo az nem csak kozlekedesi eszkoz. Funkcionalhat szinpadkent is, mint ahogy fenti kep mutatja. Am van mas lehetoseg is! A kovetkezo tortent, sajnos nem voltam szemtanuja az esetnek, de tudom hogy igaz ezert T/1-ben meselem el, kicsit alafestve.

Szoval delutan volt mar, a kek eg szine visszatukrozodott a vizrol, a szel is az estere keszult mar, megpihent es nem hozta a huvos fellegeket az Eszaki tenger felol. Egy kis pihenot tartottunk a csatorna partjan gyonyorkodve a termeszet szepsegeben, es abban ahogy a varos magaba engedi a kivulrol jovo szepseget, illatokat, erzeseket.  Minden gyonyorunek tunt. Azonban feltunt a sarkon egy feltunoen jol oltozott no, biciklin ulve es felenk kozeledett. Lidl zascskoja nehezitette a navigalasban de o hatarozottan tartotta a kormanyt. Par meterre tolunk megall, lezarja a ketkerekujet, elovesz egy kulcsot, kinyitja a hajo ajtajat es... BEMEGY! Hazaerkezett! Egy hajoba!!!!!!! Meg postaladaja is van az uszo haznak. Hat meg kell halni. Meg a parabola antennan is kepes vagyok meglepodni. Masik tortenet; Gyanutlanul kilepek a sulibol es mit latok? Egy hajo uszik a vizen, megy valahova, es felnyilik neki a hid. Mivan??? :)

Napkozben rengetegen vannak az utcakon, de hat ora utan, miutan az utolso boltok is bezarnak, (nem ugy a Lidl) a varos egycsapasra meguresedik. Az emberek viszont nem tunnek el. Kulfoldi ember szamara lathatoak maradnak, ugyanis a hazaknak itt akkora ablakai vannak, amekkorat... Tehat nagyok, es a fuggonyok nincsenek elhuzva, igy szabadon belatni az otthon melegebe. Azert mondom hogy kulfoldi szamara, mert a helybeli nem nez ide be, az nem az o dolga. Nem ugy mi! Egytol egyik, mindegyik, hangulatos berendezesevel elkapraztatja a kelet europai szemeket, amiknek kisse tulzsufoltnak tunhetnek a nappalik, de valahogy megis harmoniaban van mindennel. Az eletfelfogassal, a nagy ablakokkal, a vendegszeretettel...

 Alljunk meg egy szora. Mint Vago regi musora. Kelet europai? Ezt mar sokszor megkaptuk az arcunkba. "En azt mondtam hogy olaszok, de a haverom kelet-europaira tippelt" Csak egy pelda a hollandokkal valo beszelgetesekre. Egy apro fajo pont, de tudomasul kell venni, hiaba, a politika, nem pedig a foldrajz az ur. Kelet-ide vagy oda, ezen tullendulve viszont tenyleg baratsagoasak, erdeklodoek, nyitottak. Es szepek. Marmint a nok. A holland nok szepek. Pont. Vitanak helye nincs.

 

Hogy elhuzzam a mezesmadzagot, hamarosan szamithattok egy Koffe-shop korkepre, korriportra, korkozvetitesre, zold-bonbonokra, suti talacskakra, kepekkel, elmenybeszamolokkal, esetleg 1-2 interjuval, anyukam rettegj, orszag-vilag borzongj, haborogj, legalisan vagy nem, jogosan vagy jogtalanul, irigyseggel, vagy imadattal! Finanszirozasi koltsegeimet fedezendo a bankszamlaszamom: .....   :D 

Pontosan mikor? Azt meg nem tudom

Szerző: Vic_

6 komment

Címkék: hollandia

A bejegyzés trackback címe:

https://vicinholland.blog.hu/api/trackback/id/tr28164480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vic · http://vicinholland.blog.hu 2007.09.13. 15:51:23

Kaccaanak;
A Sorstalansagos dolog az bok vagy sem? Mert en abbol csak egy oldalt olvastam de az tetszett.
Ja, a hollandok lazabbak mint a nemetek vagy angolok, de ne velem lazazzanak!
Hogy hiba volt e hogy nem jottel? Ha engem kerdezel az volt. Ok, hogy vannak problemak, de annyi emberrel ismerkedhetsz meg, annyi hatas er, ami otthon meg egy jodarabig nem fog. Kulfoldon ra lehet jonni, hogy mennyire el vagyunk maradva ettol a "globalizacio"dologtol, meg toleranciatol. A Hvg.hu-n olvastam egyszer hogy kis feher getto leszunk. Ha ez marad a mentalitas akkor tenyleg.
Honvagy? Volt, mar egy par napja eltunt vegre. Most hogy megkezdodott a suli ugye, vegre van ami lefoglaljon egy kicsit, na nem mintha unatkoztam volna eddig egy percet is.
LEVAGY!!

Balazsnak;
Hali, orulok h olvasod a blogom, barki is legy. Annyi az egesz hogy az angliai kirandulas az munka miatt volt, a hollandiai pedig tanulas miatt, mert Erasmus osztondijas vagyok. Tarts meg joszokasod es olvass tovabbra is! :)

ariBazsy 2007.09.13. 17:14:31

-joszokasom megmarad, be van teve RSS-be, szoval update vagyok :)
-nem ismersz, mondjuk en se teged, tok veletlensegbol talaltam a blogod,na de midnegy is, jo amit irsz, styl is megvan :)
-Ja angliaba akkro csak folultel repcsire, kiemtnel "megleni"? Hat becsulom a mereszseged!

Akkor tovabbi jo sulizast! ;)
(en melozom tovabb :( )

Kacca 2007.09.14. 16:21:36

Hát kedves Olasz Viktor!!
Az az illető aki éppen nem Kelet-Európainak nézett, hanem olasznak, az tévedett volna?? :)
Nem hinném, hogy az én életemből ki fog maradna a hosszabb távú külföldi 'kitekintek a nagyvilágba' út, mert miután lediplomázok valószínűleg kimegyek Ausztráliába a 56-os rokonokhoz. De addig marad a blogod áhitattal való olvasása, (illetve egy másik haverom törökországi napi jelentései körímél formájában), bulik a Westben (mert újra ott lesznek), egy kis magyaros siránkozás, hogy vége a nyárnak és újra beindul a szürke hétköznapok taposómalma és egy kis elmélkedés arról, hogy vajon úgy jobb-e elővenni egy gyufaszálat és meggyújtani a nálunk boltban nem kapható cigarettánkat, hogy egy 'kávézóba' beülve kényelmesen hátradőlve tehetem azt, senkitől sem zavartatva, nem kárhoztatva arra, hogy körbeadogassam, és a hatóság emberei zaklassanak, vagy úgy, hogy közben fokozott izgalmat érzek, mert mégiscsak valami olyat teszek, amivel elbújva a nagy testvér figyelő szemei elől és egy kicsit a világ elől, megmutathatom, hogy igenis, fütyülök a szabályokra!
G

Kacca 2007.09.14. 16:25:55

ja és a sorstalanságos hasonat az nem annyira az írásod stílusára, hanem a hangulatára vonatkozott, a sok háborús hasonlat miatt. egyébként nekem tetszett a könyv, szóval nyugodtan vedd bóknak. evvan
G

Tóth Zsolt 2008.05.27. 18:43:22

Szép a leirás...jövöhéten költözök ki Leeuwardenbe....kissé tartok mindentől, de remélem megtalálom a helyem...köszi a városismertetőt, várom a folytatást...ha tervezed esetleg...

Vic_ 2008.05.28. 13:04:37

Helló Zsolt!
Kösz a kommentet. Sajnos folytatás már nincs, vége a fél éves kinntlétemnek, de ha érdekel több minden a környékről, akkor nyugodtan böngészd a többi bejegyzésemet is! Vagy akár kérdezhetsz is, szívesen válaszolok!
süti beállítások módosítása