Vegyes

2007.10.01. 15:49

A napok telnek mulnak es az oktober eszrevetlenul beszivargott Frizfold mindennapjaiba, kevesebb napos oranak orulhetunk, egyre tobbet esik es a regi holland kozmondas, melyszerint ha nem tetszik az idojaras, varj egy percet, megdolni latszik. Estenkent lagy kod ereszkedik a tajra, meg a gettora is, lagyan betakarja a haldoklo termeszet lehelletevel, amitol a levelek megsargulnak, az emberre pedig olyan melabus hangulat telepszik, hogy komolyan elgondolkodik az emeletrol valo kiugrasrol, vagy egy hangos niggerezesrol a lakotelepen. Az emberre, de nem ram! Engem inspiral, a "csakazertis" genem pedig elkezdi gyartani a csakazeris hormonajaim.

En olyan vagyok hogy amig meg le nem irom a kigondolt dolgokat, addig nem igazan tudok mason gondolkodni, folyton azt a kis elkepzelmenyt foltozgatom, javitgatom. Most ez a koffe shoop tourban merul ki, de mivel meg nem mentem el (szegyellem is magam) addig nem tudok nyilatkozni ilyen temaban. Sajnos. Viszont forgatunk egy filmet is, azt majd felrakjuk YouTube-ra, kb 3-4 het mulva elerheto lesz, a tema ott is a koffe shoppok, es vilaga. Egyebkent ajanlom minenkinek Nelly Furtado Do it well szimu cámát (az eliras direkt) ma egesz nap ez megy a fejemben. Tudjatok vannak amik megragadnak a fejetekben es egesz nap ki nem lehet verni belole. Na marmost ha e bejegyzes e tehertol szenvededtettve irodik meg, akkor elvarhato a kedves olvasotol hasonlo erofeszitesek igenybevetele es eljen a magas-kultura, ahol nem eleg olvasnod, hattertudas is kell. Ugyhogy rogtonzott mibenvoltaban az alabbi kis gondolatokkal kedveskedek; Mindenhonnan hallani manapsag hogy a globalizacio, a sztereotipiak megdolnek, mindenki egyedi, eljen az individualizmus, pentek ejszakankent belekurjongatjak egyesek a sotetbe, hogy kollektiv individualista es hogy kulturbolsevik, egesz eddigi vilagkepunk a szemunk lattara omlik ossze. Londonban nincsenek angolok, Nemetorszag teljesen vegyes, es egy feka vezeti a Forma-1 -et. :D Azert megis maradtak kozos pontok:

Torokok

Felszisszenunk e szo hallatan? A modern Torokorszagban mar nem visel az emberek tobbsege kendot a fejukon, Allah neveben sem meszaroljak le szerencsetlen hitetlent, alias keresztenyt. Ha politikai kerdesekhez erunk mindig kiallnak magukert, jellemzoen a nyugati allaspontok elleneben. Egyebkent jofejek, angol tudasuk nem a legjobb, de alapszintu kommunikaciohoz eleg. A nevuk megjegyezhetetlen. Kabe 3 hetig, aztan mar egesz jol forog a nyelved. Egyes szavak hasznalatat keruljuk jelenletukben, mert megertik, peldaul Kapu, alma, papucs, pocs. A kurvat azt hiszem nem, viszont azt meg a litvanok lengyelek es egyeb kelet-europaiak ertik meg. A torok nok nem rosszak, csak rettentoen es borzasztoan, illetve csokonyosen ontudatosak. Egy no higgye el nekem hogy szamomra o a legszebb azon az esten, masra sem tudok nezni, es ne kuldjon, el hogy tul sokat ittam azert nem tudok mar masfele nezni! :D Mindig egyutt lognak, de baratsagosak.

Spanyolok

No pasa nada, manjana manaja! Tehat, ne foglalkozzal vele, majd holnap, majd holnap. Pato Pal uram cimborai. Es valoban, orakrol altalaban kesnek, nem szeretnek koran kelni, de koran fekudni sem. Tegnap meg fazott is az egyik, pedig barati 13 fok volt, a hatalmas Ijsselmeer to partjan, ami egeszen a '30as evek kozepeig az Eszaki-tenger resze volt, am a hollandok fogtak magukat es egesz egyszeruen levalasztottak a tengerrol ezt a benyulo oblot, a viz ellen valo vedekezes jegyeben, igy alakitva ezzel egy 30 kmnel is hosszabb gatat.. A vize kicsit meg mindig sos. A tajban volt valami meltosagteljesen tavolsagtarto. Mint ahogy a fennt emlitett spanyol kolleginaban is, valoszinuleg a korulottunk levo videknek, es idonek tudhato be minden kommunikaciora iranyulo kiserletem kudarca. Legalabbis higgyuk ezt. :) Nem ugy ha bulirol van szo! Akkor aztan kozos fotozkodas, beszelgetes, aztan meg egy foto, lelekveszto egymas szemeiben, forro tanc, olelkezos bucsu. Na igen, a tanc, azt tudjak. Az egyik spanyol srac, nevszerint Sergio ugy razta magat hogy minden elismeresem neki. Meg angolul is jobban tudott a buli alatt. Sot, meg azt a spanyol leanyzot is megertettem hellyel kozzel, aki allitasa szerint angolul beszel, de hogy mindent vissza kell kerdeznem ketszer-haromszor, az is biztos. Annyira nem osszetartoak mint a torokok, de sokat latni oket egyutt. En is sokszor joinolok hozzajuk.

Franciak

Most ide kellene jonni annak a resznek hogy nagykepuek es a tobbi. De en csak egyet ismerek kozulok, es o elragadoan aranyos, kedves, nyoma sincs benne az arrogancianak. Hat igen... Kepzeloerom cserbenhagyott. Bulikon surun talalkozni vele. Vegulis joffej. Meg szep is. Hat szoval... Igen.

Portugalok

Van egy portugal sracunk, baromi magas. Nem neznem ki belole, de egesz ertelmes, erdeklodo, surun szol hozza a temahoz, hetfo estenkent ot is surun latni. A spanyolokkal ellentetben nem nagyon szokott kesni. Erdekes egyebkent hogy Portugalia es Spanyolorszag kozott mennyi mennyi feszultseg van politikailag, azt  hihetni hogy hat jol megvannak egymassal. De ez csak politikailag igaz, ember es ember kozott nincs problema.

Sogorok

Sej, az osztrak erdekes nepseg. Mint mar mondtam, meglepoen jol neznek ki, bulikon is ott vannak, de ereikben megis egy jeghideg alpesi patak csorgedezik. Buliznak, de csak fel gozzel, beszelgetnek is, de csak atlagos temakrol, ha nem hivod oket, nem keresnek. Persze lehet ez csak az en szegenysegi bizonyitvanyom, benne van a pakliban. A nemeteket kifejezetten nem szeretik. Jajj es a legjobb egy idezet; "Ja tenyleg, van valami unnepetek nektek magyaroknak, amikor azt unneplitek hogy kulonvaltatok tolunk, mert nem akartatok velunk egyutt elni" Kollegina a '48ra celzott. Egyutt elni. Na szep.

Nemetek

Veluk legtobbszor focin talalkozom. A negyedik bekapott gol utan altalaban demoralizalodom es mar csak a tulelesre megyunk. Allatok, jol jatszanak, futnak, szaladnak, fedeznek, kenyszeritenek, aztan egyszercsak rezeg a halo, de nem az oldalso. Egy icipici tavolsagtartas van bennuk. Multkor a foldre kerult az egyik es a feleje nyujtott jobbot nem fogadta el. Vicces egyebkent hallani a sok fricc szot meccs kozben. Ja, spiccen, Mein Fuhrer, Snell, snell! A legtobb nemzetiseg nem szereti oket.

Magyarok

A magyarok levannak. Mindent elvisznek amit lehet, jobb ha ovatosak vagyunk a kozelukben. Multkor is peldaul edzes utan mindenkinek jart egy kola, am a kinnt felejtett dobozbol rejtelyes modon eltuntek a fennmarado uditok. Ha valamire szukseguk van, hat megszerzik, legyen az egy wc-kefe, egy kanape, de akar egy bicikli is. Jelszavuk; Vigyuk haza! Egy szimpla magyar zaszlon ossze tudnak vitatkozni, hogy kirakjak e a falra. Legalabb egyikukkel mindig talalkozni hetfo esteken. Ha megakarjuk bantani oket, eleg ha leromanozzuk, vagy lebukarestezzuk, de az is megteszi ha Stoicskovot nevezzuk meg, mint hires magyar focistat. Azt viszont latni hogy nagyon szeretik egymast. Legalabbis kulfoldon. :D        

Es a kepek; 

Amit az Eszaki-tengernek hittunk, vegulis egy holland felvilagositott minket hogy az csak a Waddensea. Ami amugy a tenger, de megsem az. Fejtsetek meg...

 

Az osz itt van

  

  

Ijsselmeer to partja es a baratsagos ido :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vicinholland.blog.hu/api/trackback/id/tr87182514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kacca 2007.10.05. 14:03:56

Nekem erről az ugrott be amikor erasmus esten egy osztrák lány azt mondta nekem, hogy a rántotthús is csak azért kerül elő minden varárnapi ebédnél a magyar ebédlőasztalokon, mert ez is a Monarchia hagyatéka. Ők szerintem ha tehetik és nem látja őket senki akkor az otthon rejtekében még mindig anyajegyet festenek a szájuk sarkához és fehér parókában mászkálnak.
A törökök pedig szőrösek és nagy divat náluk a répafarmer.
Azzal pedig nem tudok vitatkozni, hogy a magyarok nem lopnak...

Redmaster · redmatyi.blog.hu 2007.10.06. 01:29:01

Ne szidd a magyart te is az vagy viktorom. És különbenis. Te is lopsz. Vagy amit írtál azt magadról írtad?

Redmaster · http://redmatyi.blog.hu 2007.10.08. 17:39:29

Na jó van módosítom előző hsz-emet.
És tedd te is ezt. Mert a magyarok nem lopnak csak amire nekik szükség van azt kölcsönveszik. TEgyszóval feltaláljják magukat. Így tudunk megélni a jég hátán is.
Na béke

Vic 2007.10.09. 12:59:53

Sej!

Az a resz ironikus volt, nem modositok semmit! Ami kell az kell! :D

Andi 2007.10.11. 20:07:08

Hehe kedves Viktorka, egyultemben elolvastam az ERasmusos cuccokat!!Legy buszke ram! es jajj most tudnek irni egy csomo kommentet mindenre...nekem is hianyzik a petöfi meg kossuth meg a joebedhez meg a deli harangszo!!! itt nem is delben harangoznak van hogy egyaltalan nem...pedig van itt egy templom nem messze...ja igaz h az egyetlen katolikus templom a varos masik oldalan van...Amit a nepekröl irtal az total igaz:D ööö ja plane a "lop a magyar" az meg mindig bennem van....föleg amikor egy pubban az 1, 5 koronasokat lerakjak a pultosnak...az olyan....csabito..... :D Amugy amikor a svedeknek mondom hogy Mo miylen kicsi de volt az nagyobb is, rögtön a szavamba vagnak hogy ja igen igen, amikor Ausztriaval egyutt voltatok,akkor milyen nagy volt tudom,tudom!!! ... (no comment). Mellesleg azt hiszik nalunk lent delen palmafak nönek.... Es ja, a kelet-europa az csak kelet-europa marad...rank meg ugy gondolnak h jaaaaaaaaaaaa hat persze tudom hol van Mo, Romania mellet ugye??? meg egy no comment. Hetföre egy hazai receptet kell irni,en a gulyast valasztom es jol megirom h nem teszunk bele uborkat,nem ugy mint a bolti konzervekben... na cupp Viktorka.
süti beállítások módosítása