Ferto vagy freedom? Amszterdam

2007.10.22. 12:02

Szabadsag vagy Igenytelenseg?

Liberalis vagy Anarchista?

Menny vagy Pokol?

Igazsag vagy Kirakat?

 

Amszterdam.

 

Kis szunetunkben "leugrottunk" mar a holland fovarosba. Mindent ki kellett centizni, mert a holland diakokkal ellentetben, nekunk nem jar ingyen vonatozasi lehetoseg... Erdekes, amig otthon megsarcoltak diakjainkat, addig itt ingyenesse teszik az ingazast. A teljes kephez azonban hozzatartozik, hogy valasztaniuk kell, hogy hetkoznapokon, vagy hetvegeken hasznalhassak korlatlanul a vasutat. Ejnye, de nehez is a holland diakelet, csupa felelosseggel teli dontes...

55 euróért viszont vehetsz egy kártyát amivel 40%os kedvezményt kapsz. 9 órától. Gondoltuk lesz akkora szerencsénk és a kalauz el találja felejteni ezt. Megbeszéltük, hogy adjuk majd a hülye turistát, akik valamilyen furcsa, idegen nyelven ugyan beszélnek, de mást nem értenek. Aztán vagy nem voltunk elég hülyék, vagy csak pancserok vagyunk, de a kalauz a reggeli hetes vonaton, ugyan nem engedett a 48'ból (hogy egy kis képzavarszerű látomást is belekeverjek mondandóm tekervényes csillagösvényébe), vagy leszállunk Zwolle-ben, vagy 35 euro fejenkint. Sej, akkor leszállunk! Meg kell hagyni udvarias ellenőr volt, végigvárta amig megbeszélünk mindent és még szólt is amikor rossz helyen szálltunk le, hogy pattanjunk vissza, ez még nem a fennt emlitett város. Zwolle-ben a vasútállomáson találtunk egy defibrillátort. Hmm...


9 óra előtt felszálltunk a következő vonatra Amszterdamba. Arra már nem emlékszem hogy jött e újabb ellenőrzés mert elég rosszul voltam, előző este házibuliba "kellett" menni. A kis csapat aki maradt Leeuwardenbe a szünetre ugyanis kitalálta a saját maga szórakozását; házibulikat. A többiek Európa turnéra mentek, béreltek kocsit, és meg sem álltak Párizsig. Előtte viszont Antwerpen, Brüsszel, Strasbourg, Luxemburg látta őket vendégül 1-2 éjszakára. De jól megy.

Saját testi és mentális elménk védelmére lefutattuk magunk közt a következő gondolatmentet: Ezt így nem lehet csinálni. Ez egyfajta megsértése Európának. Hát kik ők, hogy idejönnek hollandusföldre tanulni és aztán keresztül-kasulvágnak a fél öreg kontinensen. Elmenni egy Brüsszelbe 1-2 napra? Átloholni megannyi kultúrán és történelmi múlton? De jól megy.

 Hogy mennyivel mást jelent egy nyugat európainak az utazás! Egy kósza gondolat és már át is ugrottak Németországba, (ami olcsóbb mint Hollandia!) vagy valahova máshova. Igaz ilyen fizetések mellett tehetik is. A legtöbb holland diák dolgozik a hét napjából néhányat. De nem ám fis-fos diákmunkát éhbéren, hanem ápolóként, bárpultosként, forgalomirányítóként stb. De jól megy.

En pedig szeretem aterezni azt hogy ez bizony mas fold. Meg a levego is mas. A fak is az utmenten olyan idegenul neznek ram. Szeretem nem erteni a szavukat. Szeretek idegen lenni egy kis idore es racsodalkozni mindenre. Szeretem kibeszelni a sorban elottem levot magyarul, szeretem hogy nem erti. Kulonben is dogoljon meg, mit all ez elem? :)

Tehát a kis kitérő után végül megérkeztünk Amszterdamba. Új metróvonalat építenek itt is (divatja van ennek úgytűnik) tehát minden fel van túrva. A Centraal állomás és környéke inkább emlékeztet egy marshall segélyes újjáépítésre, semmint egy koronázó-városra. Hollandia ugyanis királyság, persze ez is csak olyan látszólagos mint a brit példa. Node. A királyi palota kívülről nagyon megkopott, lelakott, semmi dicsőség, magaszt, nincs benne. Olyannyira nincs, hogy nem szégyelltek berakni elé egy vidámparkot. Ugyanúgy nem szégyellték a Red Light districtet kijelölni, egy templommal a közepén. Kijön a pap Isten házából, és az első amit meglát, hogy a kirakatban a lányok várnak munkára. Nagyobb a fustje mint a langja ennek az egesz Amszterdam mitosznak. A piros-lampas negyedet le lehet tudni 10 perc setaval, persze ez szemely- es fuggonyfuggo.

Szemelyfuggo mert valtozo izlesunk van, nem mindenki szereti a kielt oregasszonyt egy feszes borszerkoba, korbaccsal a kezeben nezegetni. Bar szerintem a huszas eveinek derekat taposo (nos inkabb gordulo) eszmeletlenul dagadt feka neni sem nyeri el legtobbunk tetszeset. Persze vannak igen kivanatosak is. Elobbinel a tapasztalatot, utobbinal a szepseget kell megfizetni (50 valamint 55 euro    forras: Ziga a szloven srac).

Fuggonyfuggo mert ha munka vagy muszakvaltas van akkor bizony el vannak huzva, es a derek szemlelodo nem lat semmit. Egyebkent is olyan furcsa volt, hogy ott allnak az ablak mogott egy kirakatban a nok es mint egy arucikket, megveheted. Szabalyosan zavarban voltam. Ugy ertem hova marad Jokai Timeaja ilyenkor, vagy Petofink barna leanykaja? Aztan lehet hogy ez csak az en hulyesegem es lemaradtam valahol az Al-Dunan, vagy az Alfoldon 200 evvel ezelott...

A Sexshop kihagyhatatlan kitero volt. Basszus ennyi faszt egy helyen. Meg ennyi meleg kazettat, meleg dvd-t meg meleg rendort. Meg csatolhatos mubrokit, mupuncit, munot, peniszre helyezheto karikat, csattot, konyvet, mellkasba szurhato kest, bilincset, tanyert, fejre illesztheto toronyorat lanccal, maszkot, szurrealis polgarhaborut, tavfuteses csaladi papagajt. Es a kis fulke a bootban! Egy szek, nehany kazetta, meg papirzsepi. Ha barki szukseget erezne egy rogtonzott nyomascsokkentesnek...

Koffieshopokba pedig lepten nyomom bele lehet futni. A fuszag az utcan terjeng, de legalabbis a shoppok kornyeken. Tehat a mindenhol. Amsterdamban igenyesebbek mint a hideg Frizfoldon, mar nem csak holmi padok vannak benn, de 1-2 fotel is allando vendeg. Kihagytuk a kinalkozo alkalmakat, mi csak szegeny foiskolas turistak vagyunk.

Amszterdam nem szep. Inkabb erdekes. Ne lepedjunk meg ha egy erosen megkopott ruhazatu fazon az utcan vegez onkielegitest, megesik, na. Mindenfelekepp meger egy utat, de ne szamitsunk gyonyoru epuletkre. Az egesz varos a turistaknak van, akik ha meghalljak hogy Amszterdam akkor sex, drog, red-light. Az igenyeket ki kell elegiteni. Hollandia nem teljesen ilyen. Orultek, szarnak a nemzeti erzesekre, de nem egyenlo Amszterdam es Hollandia. Mindenesetre megvan a hangulata. Turistas hangulata. Nehogy azt higgyjuk, hogy aki holland az allandoan a koffi-shopokban ul es Heinekent iszik. (Nem is lehet alkoholt kapni egy shopban) O nem nem. Legtobbjuk nem is volt meg soha ilyen helyen es nem is akar. A tarsadalom felnott ahhoz, hogy kezelni tudja a problemat.

Megertjuk mi ezt valaha is? Felnovunk? "Nagykoruak" leszunk egyszer?    

Koszonet IVETTNEK a kepekert!   :)

A bejegyzés trackback címe:

https://vicinholland.blog.hu/api/trackback/id/tr40203621

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Dentist Vancouver 2019.01.31. 04:30:35

Ne halogass...! Ne akadékoskodj! Ne kételkedj! Ha ott a lehetőség, az impulzus, az ösztönös késztetés, cselekedj! - Fogyás - Lépésenként Önmagamért

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

G 2007.10.25. 22:11:15

Magaszt?mi a picsa az a magaszt?tán csak nem malasztot akartál írni??hmm?he?hmm?

Kacca 2007.10.26. 00:17:50

Viktor!! Milyen fura, hogy nem mentetek be! Pedig már hetekkel ezelőtt írtad, hogy nemsokára káfésopp!! Aztán gondolom amikor odaértetek, akkor rájöttetek, hogy na és akkor mi a f@sz van? Egyébként ez kb olyan lehetett, mint amikor mi kimentünk Prágába, hogy eszméletlen nagy sörtúrát csapunk, de aztán a -1 és -2 fok között az ember mindent kívánt csak hideg sört nem. Persze így is kipróbáltunk pár cseh remeket, de amikor ott vagy, akkor hirtelen eltűnik belőled a 'csakerrevártamegészéletemben' turista. Nem?
Amúgy meg a vonatos sztorihoz egy hazai mese! Vonattal utazgattunk Fehérváron belül!! Történt ugyanis, hogy a Tibcsi házibulit rendezett (házibuli, csakúgy mint nálatok tulipánföldön). Ő a rádiótelepen lakik, ami messze van, de megáll ott a vonat, olyan mint Kelenföld! Ígyhát össznépi vonatozásra voksoltunk (Csaszi kocsival ment, surprise-surprise). De azt az ötvenix forintot már csak nem fizetjük ki a MÁV-nak!! Milyen hülyének néznének, ha a kasszánál egy diákot kérnél a rádiótelepig?!? Megdumáltuk, hogy erasmus diákok vagyunk, már azt is tudtuk, hogy ki melyik országból jött, és majd elmagyarázzuk a kallernak, hogy rossz vonatra szálltunk, és mindenképp leszállnánk még itt Fehérváron. A kallerok a vonat két végéből indították a rohamokat, mi pedig egyre beljebb szorultunk, végül sikeresen megmenekültünk. Pedig annyira előadtam volna megint Enzo Carpellit!

Vic_ 2007.10.26. 15:47:00

G: Ha a magaszt szo ertelmet keresed, a Google a baratod! Egyebkent Arany is hasznalta, es jelen korunk ujsagjaiban is megtalalhato :D

Kacca: Latom otthon mennek a dolgok, igazi kis csapatta ertek. Mara azt almodtam hogy setalunk a Kodo kozepsuli elott (de idegenul hangzik) es mindenkinek a nyakaba ugrottam hogy mennyire hianyonztatok! Kar hogy nem lehetek ott. Bar igazabol nem panaszkodom, itt is jo. Inkabb Ti sajnaljatok h nem vagytok itt! :D
Hat meglopjatok a MAv-ot?! Szemetek!
Enso Cartelli pedig csak nagy hajjal hiteles!
A koffeshoptur nem marad el, csak kesest szenved. Thomas vagy en mindig levan a kijelolt napra... De joo lesz, nemsoka!!

Kacca 2007.10.26. 18:46:02

Legalább írd le jól hogy Enzo Carpelli! :D
Most majdnem leírtam ide hogy te is mennyire hiányzol nekünk, de ne szóljon már arról a komment rész, hogy kinyaljuk egymás seggét! Mégha így is van. :)
Maradok tisztelettel Gábor!

Andi 2007.10.29. 14:34:11

No Viktorka azert vigyazz a -de-jo-elkuldeni-a-picsaba-magyarul-mert-ugyse-erti, mert hihetetlen,de a vilag legeldugottabb szögleteben is felbukkannak magyarok idöröl-idöre. A legviccesebb akkor volt,amikor miutan mar jol kibeszeltunk mindenkit tavaly, Stockholmban mikor Reni latogatoba jött hozzam, mentunk a metro fele es jo nagy tömeg volt. Lökdösödes stb. Aztan Reninek nekivagodott egy csaj, ö meg jo magyar modra hangosan elkuldte a picsaba de szo szerint egy "anyad picsajat" mondattal. Erre a csaj megfordult es megszolalt magyarul: bocs hogy elek!!! :D :D :D

Vic · http://vicinholland.blog.hu 2007.10.29. 14:40:28

Varom a pillanatot amikor valaki, megertven szep magyar aldomasaimat derek fejere, visszakezbol pofon ver. Akkor majd en keblere borulok es orulok a honfitarsnak!
Vagy lekopom :D
süti beállítások módosítása