Szundi

2011.06.11. 14:16

A 2 hetes lengyel út a végéhez ért. Összességében jól éreztem magam, szerintem Varsó egy szerethető város, ami állandóan épül, változik. A kis időkapszulák pedig 10 év múlva már nem lesznek itt, beépítik azokat a modern Európával. Szerencsésnek érzem magam, hogy itt lehettem, és köszönöm mindenkinek, aki olvasott!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A blog most szundi üzemmódra kapcsol egy időre. Legalábbis a következő útig. :)

Időkapszulák városa

2011.06.08. 10:05

- Az lehet, de Varsó az üzleti főváros - mondta egy lengyel kolléga, miután Krakkót kulturális fővárosként említettem neki.

Varsó tényleg nem egy tipikusan szép város. Miután '44-ben porig rombolták (a háború után mindössze 1000 lakosa maradt) az egészet újrahúzták, így nem nagyon találni 60 évnél idősebb épületet. Cserébe viszont, az egész városban van hely, levegő és rengeteg fa. Nem érezni azt, hogy elnyom a város, úgy mint egy budapesti VII.kerültben.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A '90-es évek aztán nagy változást hozott, felhőkarcolók és üvegpaloták sora nőtt ki a földből, igazi európai hangulatot hozva ide, a vasfüggönyön túlra. 1990 és 2002 között a GDP megduplázódott, az újabb duplához pedig csak 5 év kellett. A lendület azóta is tart, a 2009-ban például a válság ellenére is 1,8 százalékkal nőtt a GDP (magyar -6.3). *

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Felhőkarcolók és üvegpaloták sorakoznak a 21.századi Varsóban

 

 

Ez a gyors fejlődés érdekes eredményeket hozott. Van olyan, hogy sétálsz a belvárosban, üvegpaloták és új lakások mindenfelé, majd egyszer csak jobbra észreveszel egy kis nyomorult, elfelejtett utcát, aminek már csak a fele van meg, az épületek pedig mindjárt összedőlnek. Kis időkapszulák ezek, melyek őrzik az előző évszázad sebeit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Régi és új szépen megfér egymás mellett

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Házak, az egykori lakóik fényképével díszítve

 

Jártunk a Visztula partján a hétvégén. És vváó. A folyót teljesen másképpen használja Varsó mint Budapest. A városközponttól (mert Varsónak ilyenje is van) alig 1-2 kilométerre csorgadozik a folyó, aminek a partja teljesen kiépítetlen. Úgyértem vannak járdák, meg lépcsők, de nincsenek épületek, az egész folyópart egy nagy pihenőövezet. A túlparton strandolókat is láttunk, a vízbe azért nem mentek bele.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Strand a belvárostól alig egy kilométerre

*Világbank: http://data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.MKTP.KD.ZG/countries/HU-PL?display=graph 

Żywiec - A karakteres

2011.06.02. 22:25

De nem úgy mint a kőbányai.

 

 A Żywiec (ejtsd: zsiviec) egy kicsit a miénk is. Na persze csak annyira, mint ahogy egy angol érez mondjuk New York utcái sétálva - "Hehe, used to be ours."

A Krakkótól nem messzi Zywiec településen már több mint 150 éve főzik eme nemes nedüt, hírnevet mégis csak 1913-ban szerzett magának amikor elkezdték terjeszteni az Oszták-Magyar Monarchiában, és azon kívül is.
A lengyel emigránsoknak és a világháborúk során külföldön harcolt lengyel katonáknak is köszönhetően, a sör ismert Franciaországban és Nagy Britanniában is. Lengyelország legnépszerűbb söre. Az imperializmus egyébként ide is betört, a sörfőzde a Heineken csoport tagja.

Jellegzetes, erős íze van. A selymesen lecsordogáló sör simogatja a nyelvet és bizsergeti a fejet egyaránt. Ez tipikusan az a sör ami tudatja velem, hogy mikor nem kéne már többet innom. Ha nem ízlik, egyértelmű a jelzés, hogy most vagy átváltok boroskólára és akkor abból ecsúszik még 1-2 pohár, vagy hagyom az egészet a fenébe és megyek haza lefeküdni. 2 utóíze is van, de azt már elfelejtettem milyen, tekintve, hogy ez az egy üveg is elnyomott, hiába az 5,6 százalék az 5,6 százalék. Veszélyes ital, itatja magát.

 

Íz:        8
Illat:     8
Dizájn:  7
__________

Összesen:
23